Sunday, December 6, 2015

Šmajser - legendarno njemačko oružje Valtera

MP 40 (njem. Maschinenpistole 40) ili popularno Šmajser je njemački automat iz 2. svjetskog rata.




Predstavla najpoznatiji vojni automat svih vremena koji je u historiju ušao pod potpuno pogrešnim imenom. Često su ga zvali Šmajser (Schmeisser) iako Hugo Schmeisser nije imao nikakve veze ni sa njegovom konstrukcijom, ni sa proizvodnjom (konstruktor je Vollmer, a proizvodio se u "Erma-Werke"). Ovo oružje prati jedan veliki mit, koji je počeo da nastaje već u prvim godinama rata. Predstavljalo je sinonim njemačke vatrene moći i „Blitzkrig“ doktrine uopće. Njemci su ga koristili u svojim marketinškim kampanjama, na propagandnim plakatima. Za njegovu ogromnu slavu najvećim djelom zaslužna je Hollywoodska industrija u posljeratnim godinama, gdje se stekao utisak da je svaki drugi Njemac bio naoružan „Šmajserom“.



Početkom 1938. njemački vojni Ured za oružje je od „Erfurter Maschinenfabrik“ (ERMA), zatražio razvoj automata pogodnog za naoružanje posada oklopnih vozila, tj. pogodnog za dejstvo kroz otvore na njima. Već početkom juna iste godine ERMA je vojsci ponudila MP 38. Razlog ovako brzog odgovora na zahtjev leži u tome što je fabrika iz Erfurta već imala razvijen svoj automat. Naime, njemački konstruktor Heinrich Vollmer je još dvadesetih godina pristupio rekonstrukciji automata sa slobodnim zatvaračem, MP 18 9 mm Luger, čiji je plod bio automat VMP25 (Vollmer MP25). Međutim novom oružju je, od strane naručilaca, stavljeno niz zamjerki od kojih je najkarakterističnija velika dužina povratne opruge, ali je uprkos svemu odobreno njegovo dalje razvijanje. Kasniji modeli su također imali mane VMP 26 – loše se pokazala zaštitna obloga cijevi, VMP 30 – previsoka kadenca (700 met/min).


 Bez obzira na sve primjedbe ERMA nastavlja da razvija oružje. Automat doživljava i svoju komercijalnu primjenu, izvozi se, pod nazivom ERMA-MP (EMP, bivši VMP 31), u Bugarsku, Južnu Ameriku, a po nekim indicijama i u Kraljevinu Jugoslaviju. ERMA je vizionarski još 1936. prilagodila EMP zahtjevima oklopnih trupa. Klasični drveni kundak je zamjenjen preklopnim metalnim, za sigurno držanje predviđen je pištoljski rukohvat, uklonjena je prednja drvena obloga, a za prihvat automata lijevom rukom predviđen je usadnik okvira, koji je zbog udobnijeg prihvata postavljen pod uglom od 30° ulijevo i nagnut nešto unaprijed. Osigurač okvira riješen je polugom plasiranom sa zadnje strane usadnika, zadržan je sistem teleskopske obloge opruge, regulator za jedinačnu i rafalnu paljbu, a na ustima cijevi ugrađena je preklopna kuka, koja je služila za kačenje o vanjsku površinu puškarnice, pri dejstvu iz oklopnog vozila. Zadovoljni ovim rješenjem, pripadnici Waffen-SS naručili su oko 10.000 primjeraka EMP36.


Podaci:
MP 40
Kalibar9x19mm Parabellum
Dužina cevi248 mm
Početna brzina zrna381 m/s
Teoretska brzina gađanja500 metaka u minuti
Načini paljberafal
Hranjenjeokvir za 32 metka
Dužina sa otvorenim kundakom 832 mm
Dužina sa sklopljenim kundakom629 mm
Masa praznog oružja3,97 kg

No comments:

Post a Comment