Recepti za jela koja su se spremala po kasarnama vojske SFRJ od Vardara do Triglava privlače sve više pažnje na internet forumima posvećenim kuvanju
Manjerka – lični set od metala za obroke
Šta je drnč? Otkrijte tajne sastojke Ka-ka-ema (KKM), šta je manjerka a ko je dežurni džu-boks? Ovo bi mogla da budu pitanja u kvizu, na koja pripadnici mlađe generacije muškaraca sigurno ne bi znali odgovor. Stariji pripadnici jačeg pola, koji su bili pripadnici nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), sa osmehom će se prisetiti gastronomskih termina iz vojničkih kantina.
Da li zbog nostalgije ili popularnosti gastronomije, ovih dana internetom, po forumima i sajtovima, kruže recepti prepisani iz knjižice „Recepture za pripremanje jela u JNA”, s početka osamdesetih godina 20. veka, sve sa oznakom nekada postojećeg Saveznog sekretarijata narodne odbrane.
Na internet adresi www.jna-kuvar.atwebpages.com sada i civili mogu da saznaju kako su se pravila hvaljena i kritikovana jela više ne postojeće vojske.
Uz listu jela grupisanih u nekoliko poglavlja: napici, čorbe i supe, jela od jaja, ribe, složena jela, roštilj, povrće i variva, slatkiši i pite i glavna jela, date su tabele kalorijskih vrednosti kao i praktični saveti za kuvare za lakše snalaženje i ukusniju pripremu.
Naravno, ovakav sadržaj izazvao je brojne komentare čitalaca. Od onih koji imaju samo reči hvale za jela koja su konzumirali kao vojnici do onih koji smatraju da je ukus vojničkog pasulja ostao nešto najbolje što su jeli samo zato što je sve ostalo bilo ispod svakog nivoa, odnosno, da je tadašnja hrana za pripadnike oružanih snaga, koje su branile „od spoljnog i domaćeg neprijatelja”, bila vrlo loša.
Tako jedan od komentatora na jednom hrvatskom portalu kaže da je pasulj bio dobar jer se kuvao u velikoj količini. Drugi čitalac receptura specijalnogvojničkog kuvara,potpisan imenom Bogdan, navodi da je služio vojni rok daleke 1965/66. u Sloveniji, i da se rado seća vojničkog pasulja koji nije tada bio iz konzervi već se kuvao sa junetinom, ali bez začina.
Ž
Vojnički pasulj bio neizostavan u JNA
Dakle, poput SFRJ i JNA, i hrana te vojske se i kritikuje i hvali. A sada će sigurno biti onih koji će isprobati recepte za jela koja su činila sitim čuvare socijalističkog mira.
I da ne zaboravimo odgovore sa početka teksta: drnč je naziv sredstva za čišćenje oružja ali su vojnici isti naziv sarkastično koristili za jelo neidentifikovanog sadržaja koje se često serviralo kao glavno, KKM je konzervirani „kuvani kupus sa mesom”, manjerka je lični set od metala za obroke koji su vojnici nosili prilikom boravka na terenu a džu-boks je bio dežurni vojnik u kuhinji zadužen za kupljenje tanjira.
-----------------------------------------
Vojnički pasulj, po pravilima službe
Ovaj normativ obezbeđuje oko 6 dc gotovog jela.
Prebran pasulj potpiti u odgovarajuću količinu hladne vode i držati ga na hladnom mestu da se kvasi od jednog do tri sata. Zatim ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan pa ga staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuvati od 10 do 15 minuta do ključanja.
U međuvremenu na vrelu masnoću dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i šargarepe, sečene na sitnije kockice ili rendanu, malo propržiti, pa dodati meso prethodno odvojeno od kostiju i isečeno na kocke. Sve zajedno dinstati dok ne ispari tečnost, skinuti sa vatre i odložiti do upotrebe.
Iz prokuvanog pasulja ocediti vodu pa dodati polovinu sitno seckanog crnog luk, prodinstano meso sa ostalim artiklima, po potrebi naliti toplom vodom ili fondom od kostiju da ogrezne i kuvati uz povremeno dolivanje tople vode dok svi artikli omekšaju.
Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti grejno telo pa odmah dodati papriku u prahu i tucani i sitno seckani beli luk i sve dobro izmešati.
Kada pasulj omekša dodati lovorov list, dodatak jelima, koncentrovani sok od paradajza, prethodno razmućen u toploj vodi, posoliti, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.
Pasulj sa zaprškom kuvati 20 do 30 minuta posle čega, dodati samleveni biber, sitno seckan peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Deliti kutlačom vodeći računa da u svakoj porciji bude i sledujuća količina mesa.
Napomena: Ako nema uslova da se meso, šargarepe ili luk crni prodinstaju tada se ovi artikli sitno iseckani (meso isečeno na kocke) dodaju u pasulj u vreme predviđeno recepturom za dinstane artikle pa se sve skupa kuva dok svi artikli omekšaju i dalje produžiti postupak predviđenom recepturom.
Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do zapržavanja da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
-----------------------------------------
SDO, bosanski lonac, marenda
Starije generacije opštenarodne vojske sećaju se i SDO-a. Suvi dnevni obrok se dobijao u dane kada se boravilo van kasarni. Takođe u slengu, često se koristio termin „bosanski lonac”. Time se nazivalo čorbasto varivo sa komadićima mesa i krompira. Takođe, u jezicima svih bivših republika velike Jugoslavije ostao je termin „marenda” za slatku užinu, odnosno obrok između doručka i ručka.
No comments:
Post a Comment