Vojnički omlet
Približne količine artikala:
- Jaja svježa 2 kom
- Mast ili ulje 10 g
- Sir kravlji bijeli 30 g
- Konzerve od krupnije i sitnije usitnjenog mesa (mesni doručak i sl.) 40 g
- So po ukusu
Jaja razbiti u pogodnu posudu, posoliti ih i umutiti. Umućena jaja dodati na
masnoću, koju zagrijati u tavi i pržiti dok se ne zapeče sa donje strane, vodeći
računa o tome da masa od jaja bude iste debljine. Kada se jaja zapeku samo
sa donje strane, dodati izdrobljeni bijeli sir, ili izdrobljene mesne konzerve,
još malo propržiti, pa ravnom francuskom kašikom smotati kao palačinku,
stavljati na tanjire i služiti dok je toplo.
Napomena: ako se omlet priprema u većim količinama, postupiti na slijedeći
način:
u duboki pleh za pečenje dodati masnoću, dobro je zagrijati na šporetu, dodati
umućena jaja, vodeći računa o tome da se jaja po plehu pravilno raspodjele,
malo propržiti pa dodati izmrvljeni sir ili izdrobljene mesne konzerve, pa pleh
staviti u zagrijanu pećnicu i pustiti da se omlet zapeče. Pečeni omlet vaditi,
nožem ravnomjerno isporcionisati, dijeliti ravnom francuskom kašikom na male
tanjire i služiti dok je toplo.
No comments:
Post a Comment